Marcepan i szpinak

Na konkurs zgłoszono 15 wypieków. (fot. nadesłane)

Elżbieta Jarocka z Koła Gospodyń Wiejskich ze Sławkowa przyrządziła najlepszego mazurka. Pomarańczowo-marcepanowy wypiek zachwycił jury wielkanocnego konkursu. 

– Tylko raz w roku mamy zazwyczaj okazję skosztować mazurków – mówi Katarzyna Orłowska z Urzędu Gminy Chełmża. – Może to właśnie z tego powodu większość z nich jest tak nieprzyzwoicie słodka i pyszna. Absolutny klasyk to mazurek lukrowy. Jest on udekorowany kandyzowanymi owocami i zjawiskowo wygląda na stole. Podobne wypieki zostały zaprezentowane w trakcie gminnego konkursu.

Cukiernicze zmagania zorganizowało Centrum Inicjatyw Kulturalnych Gminy Chełmża oraz firma ROL z Chełmży. Wszystko po to, aby kultywować tradycję wypiekania tych ciast. Na konkurs zgłoszono 15 wypieków. Jury wybierało najlepszego mazurka pod kątem kilku kryteriów, m.in. smaku i oryginalności.

Zdaniem oceniających najlepsze ciasto przygotowała Elżbieta Jarocka. Drugie miejsce zajęła Justyna Kaczorowska z Grzywny, której mazurek zachwycił masą krówkową. Podium zamknął wypiek Koła Kobiet Aktywnych OD-NOVA Bielczyny.

– Mile nas zaskoczyły przedszkolaki z Gminnego Niepublicznego Małego Przedszkola w Chełmży – relacjonuje Katarzyna Orłowska. – Dzieci miały przy okazji naprawdę wspaniałą lekcję kulinarnej tradycji.

Najmłodsi uczestnicy postawili na sprawdzoną masę czekoladową, co zagwarantowało im wyróżnienie. Jury doceniło także wypiek wytrawny. Mazurka śmietankowo-szpinakowego z łososiem przygotowała Ewa Kasprzak z Kiełbasina.

Nagrodzeni w konkursie otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez firmę ROL. To właśnie w jej siedzibie odbył się konkurs oraz degustacja po werdykcie jury.