Oświadczenie w sprawie debaty kandydatów na wójta gminy Lubicz

Szanowni Państwo, 16 października podjęliśmy decyzję, że wycofujemy się z prowadzenia debaty między kandydatami na wójta gminy Lubicz. Przepraszamy komitety wyborcze obu kandydatów za wczorajsze zamieszanie związane z terminem przesłania przez nie zagadnień do planowanej na 17 października debaty. Wczoraj jednak zdecydowaliśmy się, że definitywnie wycofujemy się z prowadzenia debaty w gminie Lubicz – niezależnie od wcześniejszych okoliczności.

W tej chwili kampania wyborcza w gminie Lubicz jest pełna emocji, personalnych ataków i pomówień. Doszliśmy do wniosku, że w takich okolicznościach prowadzenie i moderowanie debaty jest po prostu niemożliwe. Nie chcemy, żeby „Poza Toruń” wpisywał się w żaden sposób w tę trwającą w gminie Lubicz nieczystą kampanię. Pragniemy pozostać w tym przypadku bezstronni.

Kolejnym powodem odwołania debaty w gminie Lubicz jest to, że „Poza Toruń” zrezygnował w prowadzenia serii debat z poszczególnymi kandydatami na wójtów w powiecie toruńskim. Zdecydowana większość z nich nie zgodziła się na taką formę wymiany argumentów, co czyni projekt mniej atrakcyjnym. Apelujemy do wszystkich kandydatów o prowadzenie kampanii wyborczej w sposób uczciwy i etyczny.

Jednocześnie przepraszamy wszystkich mieszkańców, którzy oczekiwali na debatę kandydatów na wójta gminy Lubicz. Zachęcamy do udziału w niedzielnych wyborach samorządowych. To bowiem będzie najważniejsza debata w gminie Lubicz.

Redakcja „Poza Toruń”