Smaczny PRL – spotkanie autorskie z Barbarą Łaukajtys

Fot. nadesłane

12 października w chełmżyńskiej bibliotece odbyła się promocja książki Barbary Łaukajtys pt. „Dzieje Chełmży w Polsce Ludowej. Życie codzienne prowincjonalnego miasteczka w przestrzeni publicznej i prywatnej w latach 1945-1989. 

Barbara Łaukajtys pochodzi z Chełmży. Miasto to stało się również przedmiotem jej zainteresowań naukowych. Jeszcze w czasie studiów dostrzegła, że w literaturze przedmiotu całkowicie brak monografii poświęconej życiu codziennemu w Chełmży w czasach PRL-u. Głównie dlatego zdecydowała się na podjęcie badań w tym kierunku, co zaowocowało pracą doktorską. Obecnie praca ta ukazała się drukiem w postaci książki. Jej promocji poświęcony był wieczór w chełmżyńskiej bibliotece.  

Przybyli goście mogli się dowiedzieć wielu ciekawych detali związanych z pracą nad książką. Autorka odpowiedziała na wiele pytań i nurtujących zebranych kwestii.  

Oryginalną niespodziankę przygotowały Zakłady Mięsne Sobkowiak, które zadbały o ciepły poczęstunek.  

– Pomyślałem, że skoro książka jest o PRL-u, to dobrze by było, by goście spróbowali autentycznych mięs, kiełbas i parówek z tamtych czasów – mówi Adam Cukier, specjalista ds. spraw reklamy i marketingu firmy Zakłady Mięsne Sobkowiak. – Firma nasza opiera swoje wyroby o autentyczne przepisy z dawnych lat. Wiele rzeczy było za PRL-u rzeczywiście miernych, jednak wędliny robiono znakomite. I tę tradycję staramy się pielęgnować.  

I rzeczywiście, uczestnicy spotkania potwierdzali, że mięsa smakują tak jak przed laty. Potwierdziła to również sama Barbara Łaukajtys.