Jak przechowywać elementy dużych serwisów obiadowych?
Duże serwisy obiadowe mają też spore wymagania jeśli chodzi o miejsce do przechowywania. Zazwyczaj trzymamy je w szafkach kuchennych czy szufladach, choć te bardziej eleganckie zasługują na lepszą ekspozycję. Porcelanowe komplety doskonale prezentują się za szklanymi witrynami kredensów w jadalni. Poznaj sposoby na bezpieczne i efektowne przechowywanie dużych serwisów obiadowych.
Systemy organizacji w szufladach i szafkach
Nowoczesne meble kuchenne bardzo często są wyposażone w ergonomiczne systemy, które ułatwiają organizację wnętrza i rozmieszczenie w nim talerzy oraz pozostałych elementów zastawy stołowej.
Duże serwisy obiadowe potrzebują sporo miejsca, a zyskają je za sprawą wydzielonych przegródek. Popularne są zarówno całe organizery wykonywane pod konkretny wymiar szuflady, jak również wolnostojące stojaki z tworzywa sztucznego lub bambusa. Jakie są ich zalety? Przede wszystkim:
- talerze nie dotykają się bezpośrednio, co ogranicza ryzyko stłuczenia elementów zastawy stołowej i ich uszkodzenia (uszczerbienia, porysowania),
- talerze nie przesuwają się w czasie otwierania i zamykania szuflady, nie powodują dzięki temu hałasu,
- w szufladzie panuje zawsze porządek,
- wnętrze szuflad czy szafek prezentuje się estetycznie, a wolna przestrzeń jest maksymalnie wykorzystana.
Pionowe, a nie poziome ustawianie talerzy to doskonały pomysł i alternatywa dla układana konstrukcji, w których elementy znajdują się jeden na drugim i często przesuwają się lub chwieją.
Ekspozycja talerzy w kredensie
Czasem zastawa stołowa jest tak piękna, że szkoda chować ją do szafki. Lepiej, aby inni mieli okazję ją podziwiać. A jak to zrobić? Najlepiej umieszczając talerze za szklaną witryną, np. w komodzie czy kredensie. Dzisiaj takie meble znajdują szereg zastosowań w nowoczesnych aranżacjach wnętrz, nie tylko z uwagi na to, że oferują sporo miejsca do przechowywania. Są po prostu piękną dekoracją i sprawiają, że pomieszczenie nie wydaje się puste czy nieprzytulne.
Eleganckie talerze warto poukładać za szkłem przodem – tak jak na ilustracji powyżej. Oczywiście potrzebna będzie podpórka np. w formie podłużnej wyżłobionej na środku listewki, w której stabilnie osadzisz talerze.
Talerze na półkach
Jeżeli nie masz miejsca na obszerny kredens, talerze z zastawy stołowej możesz też wyeksponować na półce w kuchni. W ten sposób zagospodarujesz pustą ścianę nad meblami i będziesz mieć łatwy dostęp do talerzy. Jest jednak jeden istotny problem związany z tym pomysłem – komplet jest stale narażony na działanie czynników zewnętrznych i łatwo się brudzi (pokrywa kurzem).
Oprócz przedstawionych wyżej pomysłów zawsze możesz przechować duży zestaw talerzy w tradycyjny sposób, czyli umieszczając jeden na drugim, mniejsze w większych. Dobrze jest wyłożyć dno szuflady czy szafki antypoślizgowymi podkładkami, aby ochronić elementy przed ślizganiem się i zapewnić im pewien rodzaj stabilności oraz amortyzacji.