„Bitwa regionów” czyli konkurs kulinarny dla kół gospodyń wiejskich
Po roku przerwy ruszyła kolejna edycja „Bitwy regionów”. Nadsyłać swoje zgłoszenia konkursowe można do 30 czerwca 2021 roku.
Kto może wziąć udział w konkursie?
– Uczestnikami Konkursu mogą być koła gospodyń wiejskich oraz stowarzyszenia skupiające kobiety z terenów wiejskich, których celem statutowym działania jest m.in. promocja i pielęgnowanie lokalnych tradycji kulinarnych, działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych, rozwój kultury ludowej, w tym w szczególności kultury lokalnej i regionalnej; upowszechnianie i rozwój form współdziałania, gospodarowania i racjonalnych metod prowadzenia gospodarstw domowych. Ww. koła gospodyń wiejskich oraz stowarzyszenia muszą posiadać osobowość prawną i własny rachunek bankowy zarejestrowany na ten podmiot – czytamy w regulaminie konkursu.
W pracy konkursowej musi znaleźć się przygotowanie opisu receptury i przepisu wykonania tradycyjnej potrawy regionalnej charakterystycznej dla regionu działania Koła Gospodyń Wiejskich, a oprócz tego także przygotowanie potrawy według przepisu i wykonanie prezentacji przygotowanej potrawy w formie filmu.
Przepis na potrawę razem z listą składników, który trzeba dołączyć do formularza zgłoszeniowego, musi zawierać maksymalnie 4000 znaków. Opis pochodzenia lub historia przepisu ma mieć nie więcej niż 2500 znaków, a lista polskich produktów tradycyjnych charakterystycznych dla regionu – wykorzystywanych do przygotowywania konkursowej potrawy nie może przekroczyć 1000 znaków.
Regulamin i więcej informacji o konkursie znajdziecie TUTAJ.