Sernikowy konkurs rozstrzygnięty. Mamy zwycięski przepis [FOTO]
W konkursie na wielkanocny sernik organizowany przez gminę Chełmża zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich z Grzegorza. Kolejne miejsca zajęły wypieki KGW z Zajączkowa i sołectwa Windak.
Centrum Inicjatyw Kulturalnych Gminy Chełmża rozstrzygnęło konkurs kulinarny na sernik wielkanocny. To obowiązkowy – poza babką i mazurkiem – wypiek na świątecznym stole. Kto tym razem triumfował?
Jury wzięło pod uwagę nie tylko walory smakowe, ale także dobór składników, prezentację podania i ogólne wrażenie. Pierwsze miejsce zajął wypiek przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Grzegorza. Na podium znalazły się też gospodynie z Zajączkowa i sołectwo Windak.
Nagroda specjalna pozakonkursowo przyznana została Marii Kucharzewskiej z Głuchowa za Sernik Głuchowski, stanowiący już dzisiaj produkt lokalny Głuchowa i gminy.
Sernikowa rywalizacja została podsumowana w Urzędzie Gminy Chełmża podczas tegorocznych warsztatów rękodzielniczych z wykonywania palm wielkanocnych. Nagrody uczestniczkom wręczył wójt Jacek Czarnecki.
A oto przepis na sernik, który zwyciężył w konkursie, czyli sernik o spodzie marchewkowym z Grzegorza:
Składniki:
Spód z ciasta marchewkowego
- 50 g ananasa (świeżego lub z puszki), odsączonego i posiekanego
- 150 g drobno startej marchewki
- 40 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
- 40 g wiórków kokosowych
- 150 g mąki
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 100 g (1/2 szklanki) brązowego cukru
- 100 ml oleju roślinnego lub roztopionego masła
Masa serowa
- 500 g tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub twarogu sernikowego
- 500 g sera mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej)
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 5 jajek + 1 – 2 żółtka
- 80 ml śmietanki kremówki 36% lub 30%
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego
Krem na wierzch
- 125 g kremowego serka Philadelphia lub Twój Smak + 200 g kwaśnej śmietany 12% + 3 – 4 łyżki cukru pudru
- orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie:
- Pieczemy w tortownicy o średnicy ok. 26 – 27 cm. Spód wyłożyć papierem do pieczenia.Dno i boki posmarować grubo masłem.
Spód z ciasta marchewkowego
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Do jednej miski włożyć marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i odrobinę soli, wszystko wymieszać.
- W trzeciej misce ubić jajka do podwojenia objętości. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewać cieniutkim i ciągłym strumieniem olej. Do powstałej masy dodać zawartość miski z marchewkę i delikatnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera do połączenia się składników.
- Dodać zawartość miski z mąką i delikatnie połączyć składniki tak jak poprzednio. Wyłożyć do formy, wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić (można przygotować wcześniej). W chwili wykładania masy serowej ciasto może być ciepłe. Ciasto można też nasączyć rumem lub likierem np. kokosowym.
Masa serowa
- Piekarnik ustawić na 175 stopni C. Do misy miksera włożyć ser, mascarpone, mąkę i cukier. Miksować przez około 2 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie jednorodna. Wbijać kolejno jajka i żółtka miksując wolno przez około 15 sekund po każdym dodanym. Na koniec zmiksować ze śmietanką i wanilią. Masę wylać na upieczony, ostudzony spód. Piec przez 15 minut w 175 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut.
- Krem na wierzch: Wysunąć sernik z piekarnika, na wierzchu rozprowadzić krem (wszystkie składniki wymieszać w miseczce) i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec jeszcze przez 15 minut. Studzić stopniowo wyjmując z piekarnika. Odstawić na kratkę.
- Zimny sernik obkroić nożem, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki (bez przykrycia) na całą noc. Udekorować orzechami włoskimi.