Pasztet, flaczki, półgęski, smażone udka… Gęś królowała w gminie Łysomice
Ostatni weekend listopada w gminie Łysomice upłynął pod znakiem biesiady i degustacji potraw z gęsi. W kulinarnym wydarzeniu udział wzięło ponad 100 osób.
W trakcie Dni Gęsiny skosztować można było m.in. czarninę, pierogi z gęsim farszem, czy gulasz. Potrawy, wraz ze swoim zespołem, przygotował Andrzej Klonecki – prezes Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi.
W niedzielę o podniebienia mieszkańców Kamionek Dużych zadbał Piotr Lenart, koordynator marki Niech Cię Zakole, który serwował wykwintny pasztet, flaczki, półgęski, czy smażone udka oraz gęsią okrasę.
– Raczyliśmy się przysmakami, a przy okazji dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy- jak fachowo rozebrać gęś, odpowiednio doprawić i jak upiec, żeby była smaczna i krucha – czytamy na stronie gminy Łysomice.
Impreza została sfinansowana ze środków gminy Łysomice oraz Starostwa Powiatowego w Toruniu.