Unisław: warsztaty kulinarne dla uchodźców z Ukrainy
W ostatni poniedziałek w Gołotach spotkały się Panie z Ukrainy, przebywające na terenie gminy Unisław oraz gospodynie należące do „Stowarzyszenia Na Rzecz Rozwoju Gminy Unisław”.
Warsztaty kulinarne przygotował Gminny Ośrodek Kultury w Unisławiu, a odbyły się one w Ekologicznym Gospodarstwie Zielarskim „Wróbel”. Na wszystkich uczestników czekała Agnieszka Wróbel z ekologicznego gospodarstwa, która opowiedziała o uprawie, pozyskiwaniu i przechowywaniu ziół. Podczas czterogodzinnego, zielarskiego spotkania uczestnicy poznali zapach ekologicznych ziół oraz smak herbat ziołowych i potraw z ziołami.
Można było skosztować pierogów z pokrzywą, ziemniakami i cebulą, a także herbat ziołowych w tym fermentowaną z kwiatów lilaka. Ponadto, degustowano sernik z mango, tradycyjne polskie zupy: rosół i pomidorową. Uczestniczki tworzyły również maść nagietkową oraz herbatkę uspokajającą z kompozycji ziół, z mięty, melisy, rumianku, lipy i chmielu.
Ciekawostką naszego spotkania była receptura na przygotowanie herbaty zwanej „Iwan czaj”. Opowiedziałam, jak można zrobić ten starosłowiański napój z liści wierzbówki kiprzycy, która zastąpiła niegdyś herbatę czarną – dawniej trudno dostępną i drogą – mówi Agnieszka Wróbel, specjalistka w zakresie zielarstwa i ziołolecznictwa. – Zioło to rośnie też w Polsce. Zobaczyć je można też w naszych rejonach, bowiem rośnie w Brukach Unisławskich. Herbata z wierzbówki ma działanie uspokajające, wzmacnia odporność, normalizuje ciśnienie krwi, a nawet jest to doskonały specyfik do onkologicznej profilaktyki
Każda uczestniczka warsztatów otrzymała także chleb pszenno – żytni z ziarnami. Spotkanie było okazją do tego, aby porozmawiać i bliżej się poznać.