Pizza i niecodzienne połączenia smakowe
Margherita, capricciosa, pepperoni, cztery sery – te połączenia smakowe znają wszyscy miłośnicy pizzy. Doskonale utrwaliły się one w pamięci smakoszy i są dostępne w praktycznie każdej pizzerii. Jednak przywiązanie do tradycji nie musi oznaczać rezygnacji z niecodziennych, czasem szalonych rozwiązań. Te na pizzy sprawdzają się równie dobrze. Oto kilka wyjątkowych i specyficznych smaków, których warto spróbować.
Niecodzienne połączenia – coraz bardziej powszechne
Z czystym sumieniem można stwierdzić, że miłośnicy pizzy dzielą się na dwie grupy – tradycjonalistów i eksperymentatorów. Pierwsi wybierają zazwyczaj sprawdzone smaki i są przywiązani do kulinarnych tradycji. Drudzy uwielbiają przełamywać schemat i wciąż poszukują nowych, niecodziennych połączeń. Na szczęście w toruńskich pizzeriach miejsca nie brakuje dla jednych i drugich. Odwiedzając pizzerię Dominium przy ul. Broniewskiego w Toruniu, możesz sprawdzić, do którego typu pizzowego smakosza jest Ci bliżej -> https://www.pizzadominium.pl/lokale/torun-c-h-r-plaza.
Hawajska – słodka legenda
Jeśli mowa o niecodziennych smakowych połączeniach, nie sposób nie wspomnieć o pizzy hawajskiej. Znana jest chyba wszystkim miłośnikom włoskiej potrawy i co tu dużo mówić, u wielu z nich wywołuje skrajne emocje. Dlaczego? Wszystko przez jej zawartość. Na powierzchni upieczonego placka obok szynku znajduje się tu także słodki ananas. Jak się okazuje, na pomysł jej stworzenia wpadli nie Hawajczycy, tylko… Kanadyjczycy. Jedni hawajską pokochali, inni omijają ją szerokim łukiem – nie sposób jednak nie uznać jej za wyjątkowo udany eksperyment.
Pizza… kebab?
Kebab – potrawa, która w ostatnich kilkunastu latach zawojowała rodzimy rynek fast food. Kawałki mięsa z warzywnymi dodatkami opakowane w bułkę lub placek – palce lizać. Okazuje się, że niektórym ten smak tak przypadł do gustu, że postanowili przenieść go na… pizzę. Najczęściej można natknąć się na wersję z kawałkami kurczaka. Jak sprawdza się to połączenie? Może nie przypadnie do gustu tradycjonalistom, ale z pewnością stanowi ciekawą odskocznię od smakowej monotonii. Ponadto jest też wyjątkowo pożywna.
Czas na eksperymenty
Tyle smaków do odkrycia – czas więc ruszać do najbliższej pizzerii gdzie możesz skosztować powyższych, lub skomponować własną pizzę. Wśród dostępnych składników są m.in. szynka, kiełbasa pepperoni, boczek, grillowany kurczak, kebab z kurczaka, pieczona wołowina, ananas, pieczarki, kukurydza i wiele innych. Nie pozostaje nic innego tylko smakować i eksperymentować.