Pożary sezonowe na wsi. Jak im przeciwdziałać?
Pożary upraw, rżyska czy stogów ze słomą to pożary sezonowe, które występują w sezonie letnim. Wojewódzka Komenda PSP ma kilka rad, by ich uniknąć lub zminimalizować straty.
Najważniejsze są zasady bezpiecznych odległości. Stogi, słomiane sterty i brogi, powinny być otoczone pasem pozbawionym materiałów palnych.
Ich lokalizacja to:
– minimum 10 metrów od dróg wewnętrznych i od granicy działki;
– minimum 20 metrów od budynków wykonanych z materiałów niepalnych;
– minimum 30 metrów od budynków wykonanych z materiałów palnych, dróg publicznych i torów kolejowych oraz urządzeń i linii energetycznych;
– minimum 30 metrów od kolejnych stogów,
– minimum 100 metrów od terenów leśnych.
Bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie i zakonserwowanie maszyn przed rozpoczęciem prac polowych oraz wyposażenie kombajnu w gaśnicę. Strażacy podkreślają, że musi to być duża gaśnica, a nie samochodowa. Dzięki temu łatwiej ugasić pożar w zarodku i w razie potrzeby móc przygotować sobie drogę ewakuacji.
O takim pożarze w gminie Łubianka piszemy TUTAJ.